EN DAG SOM HAR VARIT ETT ENDA STORT KAOS!

Vilken tur att det bara är drygt en timme kvar på tisdagen den 17:e Mars!!!

Som alltid de senaste dagarna börjar jag dagen med att kolla om Doris har kommit i löp - denna gången känns det extra viktigt att hålla koll på henne eftersom hon skall "paras" med en hane som finns nedfryst i ett litet rör (stackars Kurt). Doris har alltid varit som en "klocka" = 5 månader + 21 dagar, trots det hade jag förhoppningar om att hon skulle överskrida tiden med bara några ynkliga få dagar eftersom Tage har ett viktigt läkarbesök inbokat den 31:e mars.

Men det gick inte att ta fel hur gärna jag skulle vilja det: DORIS LÖPER och om hon överhuvudtaget skall få träffa en grönklädd veterinär i Finland så måste vi åka redan den 26:e = Tage kan alltså inte föja med och jakten på någon som kan tänka sig att ta några dagars semester i Finland påbörjades.


Kurt har nog också påbörjat en jakt av ett helt annat slag.

Börjar med att ringa till Johanna (som behärskar det Finska språket) och hon var inte ovillig men först måste hon kolla om hon kunde vara ledig. Näst i tur hade jag Helena i tankarna och sedan ........

Efter samtalet med Johanna var det bara att vänta på att hon skulle ge besked och varför inte göra något nyttigt under tiden som t.ex. bada Astrid som efter varje gång hon har varit ute några minuter ser ut som om hon har tagit ett gyttjebad

Som vanligt är jag väldigt frikostig med schampo och det som bara inte får hända händer - vi har inget VATTEN pga. att det har blåst "lite" här i Smålands-skogarna igen och vi har bara el på två faser.

Allt löste sig till slut: Johanna fick ledigt och trots att vi fick åka iväg med Astrid så fick vi bort allt schampo i hennes päls.


Sangerfild Clan Curator "Kurt".

Förhoppningvis kommer vi i början av sommaren få se om det blir något  positivt resultatet av vår resa till Finland och att Doris kan ståta med valpar som har Ryske Kurt som pappa.

SANGERFILD CLAN CURATOR =
Rus Champion
RKF Champion
Rus Junior Champion
Swe Champion
Est Champion
Ltu Champion
Lv Champion
Balt Champion
Pl Champion
Blr Champion
Poland Winner 2008
+ jaktprovsmeriterad.

I morgon skall jag beställa biljetter till färjan, boka hotell-rum och beställa tid på kliniken i Finland!!!

Vi har haft 14 kullar (2 Dalmatiner- och 12 Gordonsetter-kullar) och aldrig haft en tik som har "gått tom", kanske är det dags för oss att få den erfarenheten nu. Men har jag inte gjort ett försökt att "vidga vyerna" så kommer jag med all säkerhet att ångra mig hur det än går. 

HUNDAR OCH UNGAR OCH ......

En eftermiddag med barn, barnbarn och många hundar innebär massor av bus!


Jonathan såg till att de grå tjejerna också fick vara med och busa.

Vilken tur att marken var frusen så att vi slapp bada alla hundarna. Det var bara "lilla" Astrid som fick sig ett bad pga att Atlas tyckte att hon bara var hans och gjorde som han-hundar gör: Han "markerade" henne vilket innebar att hon inte luktade så gott.


Fyra svartingar mot en ensam grå.

Zaida fick försöka att klara sig själv eftersom:


Ida föredrog att kela med Wasanthi.

Stina, tack för bilderna.


VIDJOELS MISTER-X "Rico"


Vidjoels Mister-X " Rico"

I går fick jag ett Mail från Tiina Keppo, Groovins´s Kennel i Finland att:

Rico som bara är drygt två år fortsätter att plocka CERT på löpande band.

GRATTIS "Rico", Tiina och Johanna!!!

Rico är kullbror med bl.a. Atlas, Basti, Kezo och Agnes.

VIDJOELS NICOLE KIDMAN "Nessa" = SHOWGIRL!

Johanna och "Nessa" (tikvalpen i vår sista kull som gick till Finland) har varit på utställningar:


Vidjoels Nicole Kidman "Nessa"

I december åkte Johanna ända från norra Finland till Helsingfors med "lilla" Nessa för att deltaga på Finlands största utsällning "FINNISH WINNER 2008 SHOW"  och det gick riktigt bra: Exellent 2, res-CC. Nessa blev slagen på målsnöret om titeln FINJV-08 som kneps av Astrids kullsyster (Goango Black Coco).

Förra helgen var det dags igen för Nessa att visa upp sig i Tornio = Excellent 1, best bitch 1, CC, BOB.

Ett stort GRATTIS till Johanna och inte minst till "lilla" Nessa.           

LYCKA TILL i fortsättningen både i utställnings-ringen, lydnad och agility.   

ÄNTLIGEN ÄR ALLT KLART = DORIS KOMMER ATT "PARAS"!!!

All denna byråkrati som gäller när när man vill inseminera en tik med en hane som inte bor i ett EU-land!

Jag tar allt från början: Började med att kontakta Kurt´s ägare i Ryssland med en förfrågan om hon ville be sitt medgivande att Doris "parades" med Kurt. Julia = Kurt´s ägare svarade direkt att hon tyckte att det skull bli en intressant kombination, därmed var första hindret avklarat.

Efter det kontaktar jag Jordbruksverket för att få mer information om införsel av fryst sperma från Finland, Kurt´s sperma finns samlad och fryst i Finland. 2009 blev det nya regler att man kan ta in fryst sperma från EU-länder utan införseltillstånd. Min lycka höll nog inte i sig mer än 3 minuter efter det att jag avslutat mitt samtal med Jordbruksverket eftersom det slår mig att Kurt är ju Rysk och ringer därför upp JBV igen för att kontrollera att allt iaf är ok. Damen jag talade med kunde inte svara utan bad att få återkomma. Två dagar senare fick jag besked om att jag måste ha ett införsel-tillstånd eftersom Kurt har ett Ryskt registreringsnr.

Nu gäller det att kolla upp om det togs något blodprov på Kurt tidigast 20 dagar och senast 30 dagar efter det att han lämnat sperma gällande brucellos och leptospiros, det hade inte tagits något blodprov = jag kan inte få något införseltillstånd.

Efter några dagars funderande kontaktar jag JBV igen för att rådfråga dem hur jag skall gå vidare = de svarar med ÅK TILL FINLAND och seminera din tik där :-) Allt kanske löser sig ändå.

Innan jag går vidare så kontaktar jag SKK för att höra hur de ställer sig till detta = KONTROLLERA ATT KURT´s STAMTAVLA och HD-resultat är godkänt av FCI. Jag skickar upp kopior av export-stamtavla och HD-röntgen, får svar på ett par dagar att allt är i sin ordning :-)

Det känns lite stort att försöka sig på att seminera med fryst sperma MEN när vi höll på med hästavel så seminerade vi flera gånger våra sto här hemma i stallet med fryst sperma och jag var den som hade koll på att vattnet höll exakt rätt temperatur och de sekunder som strået med sperma skulle tinas = VI FICK EN LITEN FÖLUNGE varje gång vi valde att seminera något av våra sto.
 

Delight med hennes nyfödde son "Nicko" som vid 3-års ålder såldes
till en ryttare som tävlade i Svenska landslaget!!!

Stackars lilla "Doris" som inte får träffa sin av oss utsedde pojkvän utan istället får nöja sig med att träffa en grönklädd veterinär som skall göra sitt bästa för att hon nio veckor senare skall föda några "svarta trollungar".


Bild från Veter OY (kliniken i Finland där Doris skall semineras)

Nu återstår det bara att övertyga Doris att Kurt är jättevacker (för hon måste ju också ge sitt medgivande).


Huvudbild på Kurt.

RSS 2.0